Direktorka naše izdavačke kuće Jovana Majstorović pričala je za popularni portal Zelena učionica o STEM naukama: zašto je važno da se o tome informišu roditelji i svi uključeni u vaspitno-obrazovni rad s decom, kako ovaj način učenja podstiče kreativnost kod dece i utiče na razvoj logičkog razmišljanja.

Jovana, kada bi o STEM načinu učenja trebalo da govorite nekom ko se bavi edukacijom ili ima predškolsku/školsku decu, a za STEM do sad nije čuo, kako biste mu ovaj pojam objasnili? Zašto je STEM oblik učenja superiorniji u odnosu na ostale?

Volela bih da najpre čitaocima približimo pojam STEM nauka: sama reč je akronim engleskih reči za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (science, technology, engineereing, maths). STEM je jedinstveni model učenja koji integriše ove oblasti u jedan sistem, a temelji se na razvoju kreativnih potencijala kod dece, rešavanju kompleksnih zadataka i, što je jako važno, na interakcijama iz stvarnog okruženja. Učestvujući u raznim projektnim zadacima, deca razvijaju logičko promišljanje i na kreativan način pronalaze rešenja za probleme iz našeg realnog okruženja – baš kao pravi naučnici. STEM je zapravo sinonim za multidisciplinarni pristup učenju, koji dovodi do toga da deca savladaju veštine koje su potrebne u savremenom svetu. Deca uče da budu spremna na promene koje donosi vreme i da im se brzo prilagode. Mi ne možemo danas odgajati decu kao što su naši roditelji nas odgajali. Novo vreme sa sobom donosi promene kojima moramo ići u susret, a promena uvek počinje u nama samima. Složićemo se da najbolji put ka tome jeste kroz obrazovanje.

Možete li nam dati neki primer vežbe/lekcije koji bi čitaocima bolje približio ovaj način učenja?

Nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika usko su povezane oblasti: npr. nauka će otkriti načine kako se pravi neka mašina, tehnologija primenjuje tu nauku u realnosti, inženjerstvo čini da ta mašina „oživi“ – počne da radi i služi svojoj svrsi, a matematika je tu kako bi rešila probleme koji iskrsnu u procesu ovog rada.

Pomoću knjige aktivnosti „Robotika“ koju je izdao JRJ deca će naučiti da se svuda oko nas nalaze roboti koji nam mnogo pomažu u svakodnevici ili obavljanju nekih radnji koje čovek ne bi mogao. Robot nije samo „limeni čovek“, to je svaka mašina koja radi samostalno: npr. automat za kafu i slatkiše ili robot u fabričkoj proizvodnji. Dete će takođe naučiti od kojih materijala se prave roboti, koje sve poslove mogu da obavljaju, šta ih pokreće i kako se programiraju da bi uradili određenu operaciju. To naučno-teorijsko znanje o mašinama dete može da primeni u stvarnosti. Jedan od zadataka u ovoj knjizi jeste i osmisliti sopstvenog multifunkcionalnog robota napravljenog od nekoliko manjih mašina koje već koristimo: npr. kreirati robota koji sprema doručak tako što ćemo iskoristiti funkcije frižidera, rerne i tostera.