Direktorka naše izdavačke kuće Jovana Majstorović pričala je za popularni portal Zelena učionica o STEM naukama: zašto je važno da se o tome informišu roditelji i svi uključeni u vaspitno-obrazovni rad s decom, kako ovaj način učenja podstiče kreativnost kod dece i utiče na razvoj logičkog razmišljanja.

Jovana, kada bi o STEM načinu učenja trebalo da govorite nekom ko se bavi edukacijom ili ima predškolsku/školsku decu, a za STEM do sad nije čuo, kako biste mu ovaj pojam objasnili? Zašto je STEM oblik učenja superiorniji u odnosu na ostale?

Volela bih da najpre čitaocima približimo pojam STEM nauka: sama reč je akronim engleskih reči za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku (science, technology, engineereing, maths). STEM je jedinstveni model učenja koji integriše ove oblasti u jedan sistem, a temelji se na razvoju kreativnih potencijala kod dece, rešavanju kompleksnih zadataka i, što je jako važno, na interakcijama iz stvarnog okruženja. Učestvujući u raznim projektnim zadacima, deca razvijaju logičko promišljanje i na kreativan način pronalaze rešenja za probleme iz našeg realnog okruženja – baš kao pravi naučnici. STEM je zapravo sinonim za multidisciplinarni pristup učenju, koji dovodi do toga da deca savladaju veštine koje su potrebne u savremenom svetu. Deca uče da budu spremna na promene koje donosi vreme i da im se brzo prilagode. Mi ne možemo danas odgajati decu kao što su naši roditelji nas odgajali. Novo vreme sa sobom donosi promene kojima moramo ići u susret, a promena uvek počinje u nama samima. Složićemo se da najbolji put ka tome jeste kroz obrazovanje.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Zelene učionice ovde.