Iz pera britanske autorke M. G. Leonard u Srbiju je konačno stigao prvi roman iz trilogije o neobičnim avanturama dečaka Darkusa. Ovaj nesvakidašnji tinejdž triler preveden je na čak 36 jezika u 56 zemalja i time postao jedno od najpopularnijih štiva za decu širom sveta. Osim dečjih srca, osvojio je i simpatije mnogih kritičara. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, od kojih je možda najvažnija „Branford Bouz“ nagrada za najbolji književni roman za decu 2017. godine, dok ga je Američka asocijacija biblioteka proglasila jednom od 20 najznačajnijih knjiga za decu. Ipak, svakom autoru najdraža je nagrada koja stiže od čitalaca, pa je tako „Darkus“ u Švedskoj ovenčan zlatnom medaljom „Golden Cow Bell Book Award“ koju su izglasala upravo deca.

A šta je to što ovaj roman čini toliko posebnim? Priča prati trinaestogodišnjeg dečaka Darkusa koji se nekoliko godina posle smrti majke suočava s još jednom traumom – njegov otac, naučnik koji proučava insekte, nestao je bez ikakvog traga. Kada iz nogavice pantalona Darkusovog novog užasnog komšije ispadne džinovski insekt, priča dobija neočekivani preokret. Ko je očekivao da će tihi, povučeni dečak u najtežim trenucima svog života utehu i prijateljstvo pronaći u jednoj bubi? Darkus i buba Bakster udružuju se u nameri da reše misteriju nestanka doktora Bartolomeja Katla. Na tom zadatku najveću prepreku im predstavlja Lukrecija Kater, modna kreatorka opsednuta tvrdokrilcima. Uzbudljiv zaplet drži čitaoca u stalnoj neizvesnosti, a napetost koja se prožima kroz stranice ovog briljantno napisanog tinejdž trilera čini ga romanom koji je nemoguće ispustiti iz ruku.

Dok je u našoj zemlji za sada izdat samo prvi deo serije knjiga o Darkusu, britanska producentska kuća „Nevision“ razvija filmsku adaptaciju ove trilogije, za koju scenario piše njena nagrađivana autorka M. G. Leonard.