Terapeutske slikovnice o emocijama kod dece imale su odličan odziv kod čitalaca. Drago nam je da su svidele deci, ali i njihovim roditeljima koji u ovim knjižicama mogu da nađu korisne savete o tome kako da reaguju na reakciju svog deteta u određenoj situaciji.

Do sada smo izdali četiri grupe slikovnica o osnovnim emocijama: tuga, ljutnja, strah, pogrešno ponašanje. Volimo da razgovaramo sa čitaocima o našim izdanjima, jer tako dobijamo povratnu informaciju na osnovu koje možemo da unapredimo svoja izdanja i više ih prilagodimo ukusu dece. Dobili smo pregršt mejlova, poruka i poziva koji hvale terapeutske slikovnice, ali više puta smo dobili pitanje: Kada ćete da izdate slikovnice o nekoj pozitivnoj emociji?

Imamo divnu vest! Stižu!

S velikim nestrpljenjem očekujemo trenutak kada ćemo obradovati čitaoce novom grupom slikovnica koje govore o osećanju sreće. Možete pomisliti da je sreća vrlo poželjna emocija, kao što i jeste, i da se upitate zašto biste onda obraćali posebnu pažnju na situaciju kada se dete oseća srećno. Dečje psihoterapeutkinje Tatjana Gjurković i Tea Knežević, autorke ovih knjiga, savetuju roditelje da, kada se dete oseća uzbuđeno i burno reaguje na svoju sreću tako što skače, trči, baca jastuke u vazduh i slično, treba da ga upoznaju i s jednom drugačijom vrstom sreće – onom koja je tiha i smirena. Tako je glavni junak slikovnice „Hrčak oseća da postoji tiha i smirena sreća“ naučio da u trenucima odmora i opuštenosti možemo da osećamo zadovoljstvo i nežnu sreću koja je posledica fokusa na unutrašnji svet i otpuštanja uticaja spoljašnjeg sveta, umora i stresa.

Važno je da dete bude srećno zbog drugih, a ne samo kada se njemu lično dogodi nešto lepo. Tako u slikovnicama konjić posle uloženog truda zna da podeli sreću s drugima, lavica je srećna jer su njeni prijatelji radosni, a lisica je naučila da sreća proizlazi iz iskustava koja delimo s drugima, a ne iz materijalnih stvari.

Sve emocije, pa tako i sreća, najčešće traju kratko, dok se njihovo održavanje postiže razmišljanjem o situaciji koja je određenu emociju podstakla. Ove slikovnice će pomoći detetu da to postigne, a roditeljima da uz stručne savete nauče kako da adekvatno reaguju da detetovu sreću, ali i da je podstaknu, kako bi izraslo u emotivno zrelu i srećnu osobu.