Šta je samopouzdanje?

Hajde da zamislimo neki mišić na našem telu. Ako svakog dana vežbamo i istežemo ga, on postaje sve jači. Samopouzdanje je kao mišić. Što više „vežbamo“ i radimo na njegovom jačanju, to više raste nivo naše unutrašnje snage.

Poznata je činjenica da većina tinejdžera prolazi kroz krizu prihvatanja sebe, pri čemu se osećaju nesigurno i doživljavaju traumatično neke stvari koje im se dešavaju. Gubitak ili nepostojanje samopouzdanja može se održi i u odraslom dobu. Zato je jako bitno da roditelji još dok su im deca mala pažljivo prate kako se dete ponaša u grupi, kako doživljava sebe, kako se bori sa strahovima i uopšte kako se nosi sa neprijatnim životnim situacijama.

Ako omogućimo deci da prepoznaju moć sopstvenih misli, pomoći ćemo im da steknu zdravo samopouzdanje, da na tom temelju izgrade čvrsta prijateljstva i pre svega, upoznaju sebe.
Prateći isprobane tehnike, deca će iz knjiga „Ojačaj svoje samopouzdanje“ i „Upoznaj svoja osećanja“ naučiti šta je empatija, kako da prepoznaju svoju unutrašnju snagu i slušaju potrebe ljudi iz okruženja.

Ove radne sveske sadrže kreativne zadatke koje obrađuju teme kao što su: Biti dobar prijatelj, Biti u tuđoj koži, Proživeti emociju, Svako raspoloženje nosi poruku, Tvoje dobre strane, Ohrabri sebe, Odvrati misli, Šampioni promene, i druge teme koje pomažu detetu da izgradi svoje samopouzdanje, upozna sebe i lakše prolazi kroz situacije u kojima će se neminovno jednom naći.

Poslušajte stručno mišljenje psihologa i dečjeg psihoterapeuta Nikoline Milosavljević o ovim radnim sveskama.