Dugoočekivani Beogradski sajam knjiga je nažalost otkazan i ove godine. Nepovoljna epidemiološka situacija uskratila je mogućnost da se iz prve ruke zaviri u knjige svih izdavača, tako da će ljubitelji knjiga morati da se zadovolje takozvanim onlajn sajmovima, koje organizuje većina knjižara i izdavača.

Međutim, u Republici Srpskoj imali su više sreće. U septembru je u Banja Luci održan 26. Sajam knjige, na kome su se predstavili i neki izdavači iz Srbije. Među njima je i JRJ Moj izdavač, koji se više od 30 godina bavi izdavaštvom za decu i mlade, pa tako ima dosta čitaoca i u regionu. U poslednje vreme, ova kuća je stavila akcenat ne samo na interesantne knjige, već i na one koje su u isto vreme edukativne i poučne – ne samo za decu nego i za njihove roditelje, vaspitače, pedagoge…

Jedna od takvih je i „Miš lavljeg srca“ autorke Rejčel Brajt – psihološka priča u stihovima upečatljivih ilustracija Džima Filda, koja govori o pronalaženju unutrašnje snage i vere u sebe. „Miš“ je preveden na čak 30 jezika, i shodno svojoj popularnosti, dobio je brojne nagrade širom sveta. I stručni žiri Sajma knjige u Banja Luci prepoznao je punu vrednost „Miša lavljeg srca“ i tako mu odao prvo priznanje koje je u našem regionu dobilo izdanje ove knjige na srpskom jeziku. „Miš“ je dobio nagradu „Gomionica“ za najbolju dečju knjigu 26. Sajma knjige.

Šta je presudilo da ova knjiga bude ovenčana nagradom i kod nas? Njena vrednost je pre svega u pouci koju nose stihovi. Glavni junak, stanovnik prašnjave savane – maleni miš, osećao se nevidljivim i bespotrebnim zbog svoje veličine, pa je shvatio da je vreme da uradi nešto povodom toga. Nije želeo više da bude nezadovoljan sobom. Želeo je da prevaziđe svoje strahove, da sigurnim koracima krene napred. I onda je shvatio da „ako stvarno želiš da stigneš do svog cilja kao pobednik pravi, onda treba da shvatiš da sve je u tvojoj glavi!“ On tako otpočinje ličnu promenu koja će ga učiniti jakim, hrabrim mišićem punog samopouzdanja.

Takvu promenu može da doživi svako od nas. Važno je da deca što ranije shvate da je moguće da postignu sve što požele, ako se potrude i ako pronađu unutrašnju snagu. Zbog motivacionih poruka koje se skrivaju u svakoj strofi priče o mišiću lavljeg srca, ova knjiga podstaći će i odrasle da razmisle o svojim željama i pokrenu tu promenu u sebi koja im može život učiniti boljim.

Ova inspirativna knjiga našla je put do čitalaca u Republici Srpskoj, ali i do organizatora 26. Sajma knjige i ljudi kojima je knjiga ne samo strast već i profesija. Sigurni smo da bi se to desilo i na Beogradskom sajmu knjiga, da smo imali sreće da se održi ovog oktobra.

Knjigu možete kupiti ovde.