Nova edukativna slikovnica „Upoznajmo viruse i bakterije – ta nevidljiva stvorenja“, kao što i sam naslov kaže, govori o trenutno najaktuelnijoj temi. Iako se već uveliko borimo sa činjenicom da živimo s koronavirusom, ta nevolja koja je snašla ceo svet i dalje nam je nepoznanica. I dok smo okupirani mišlju kako ćemo dalje i da li je moguće da svet zbog jednog malog virusa gotovo stane, hajde da razmislimo i budemo iskreni prema sebi. Da li smo se trudili da pazimo na to kako naša deca sve ovo vide i preživljavaju?

Koliko smo zaista upoznali svoju decu sa ovim problemom? Zapravo, da li smo ikada započeli taj proces? Šta im kažemo kada su bolesni? Da li da im objasnimo zašto imaju temperaturu i zašto moraju da uzimaju lekove, a da to ne bude samo odgovor „Da bi ozdravio“ ili „Zato što je doktor tako rekao“?

Nije, dakle, u pitanju samo koronavirus. Susrećemo se sa raznim drugim zdravstvenim izazovima, za decu i opasnijim od ove bolesti. Dok su mali, sve to im može izgledati zastrašujuće, a objasniti im šta su bakterije i virusi i kako se protiv njih borimo, trebalo bi da bude jedan od važnih roditeljskih zadataka. Moć ovih nevidljivih stvorenja je ogromna i nama još uvek nedokučiva, stoga ih ne treba potcenjivati i zaboraviti na njihovo prisustvo.

Iako vam to možda ne pokazuju direktno, deci je jako važno da razumeju zašto se život menja. Zašto (možda) ne mogu u vrtić? Zašto nema rođendana sa drugarima? Pozorišta? Bioskopa? Čak i trogodišnjak će vam sad, verovatno, odgovoriti „zbog korone“. A možda neće znati šta to tačno znači.

Ova slikovnica bavi se upravo ovom temom, obraćajući se najmlađima. Inspirativnim ilustracijama Maje Veselinović i jezikom primerenim ovom uzrastu, naučiće decu šta su to zapravo virusi i bakterije, gde se nalaze, na koji način se razmnožavaju, kako se prenose, zašto ih ne vidimo golim okom, ko je sve meta, i naposletku, kako se ponašati u slučaju neke epidemije ili pandemije. Ova slikovnica predstavlja važno štivo koje deci ne bi trebalo čitati jednokratno već tokom celog njihovog odrastanja. Ona će im pomoći da razviju zdrave navike, da od ranog doba počnu pravilno da održavaju ličnu higijenu, čega se i mi odrasli često ne pridržavamo, iako je to ključno u borbi protiv bilo kojeg virusa.

Dakle, roditelji, knjigu u ruke! Ovo je lekcija za sve nas!

I kao što je rekao kineski pisac i mislilac Sun Cu – „Upoznaj neprijatelja da bi ga pobedio“.

SLIKOVNICU MOŽETE KUPITI OVDE.