Naša izdavačka kuća odavno je poznata po zanimljivim i veoma poučnim radnim sveskama za predškolce. Sada smo rešili da obratimo pažnju i na mališane mlađeg uzrasta, jer smatramo veoma važnim da proces učenja dete započne još u ranom detinjstvu – u svojoj trećoj godini.

Radni list za mlađi uzrast Radosni početak je didaktičko sredstvo usklađeno s propisanim Standardima kvaliteta udžbenika i Pravilnikom o opštim osnovama predškolskog programa. Kako je ZUOV zaključio u svom odobrenju, zadaci i sadržaji predstavljaju sintezu vaspitno-obrazovnog delovanja na dete, od podučavanja do neposredne primene naučenog u svakodnevnom životu, podržavajući celoviti razvoj deteta.

Kroz zanimljive i deci uzrastom prilagođene ilustracije Maje Veselinović koje doprinose boljem razumevanju sadržaja, mališani će započeti proces učenja u ranom uzrastu. Na 72 strane očekuju ih zabavni zadaci koji podstiču razvijanje mašte i grafomotorike, ali i daju podršku razvijanju intelektualnih funkcija i operacija: opažanja, logičkog mišljenja, pamćenja, razvoja govora. Teme su prilagođene njihovim interesovanjima, pa ih u ovoj knjizi očekuje šarenolik sadržaj: Priče s letovanja, Vetrenjača, Igra memorije, Dva klovna, Trambolina, Zečji ples, Šarena haljina, Lokomotiva, Jabuka i crv, Izgubljeno tele, Vrabac na krovu kuće, Tri leptira, Četiri automobila, Prolećni motivi i mnogi drugi.

Ono što je najbitnije jeste da kroz igru i aktivnosti bliskim njegovom okruženju i iskustvu, dete postaje aktivan učesnik u procesu učenja.

Radni listovi za decu 5-7 godina dobijaju se u paketu u zaštitnoj kutiji. Komplet čine tri radne sveske koji pokrivaju oblasti pripremnog predškolskog programa:

  • Razvoj govora
  • Matematika za predškolce
  • Upoznavanje prirodne i društvene sredine

Sve knjige su usklađene sa propisanim Pravilnikom i Standardima i podstiču holistički pristup učenju i saznavanju, poštovanje principa postupnosti i stavljanje deteta u aktivan položaj u procesu vaspitno-obrazovnog rada.

„Razvoj govora“ sadrži vežbice za pravilno izgovaranje glasova srpskog jezika, a svaki glas prati po jedna bajka, basna, pesma, zagonetka, pitalica, brzalica, narodna priča ili vežba za stvaralačko pričanje. Ovi zadaci omogućavaju da svako dete razvija svoje sposobnosti i osobine ličnosti, proširuje lična iskustva, izgrađuje saznanja o sebi, drugim ljudima i svetu oko sebe, istovremeno podstičući razvoj unutrašnje motivacije, kao i socijalnih i komunikativnih kompetencija. Ovaj radni list prate i dodatni materijali, kao što su nalepnice sa slovima i likovi za pravljenje maski za pozorišnu predstavu.

„Matematika za predškolce se sastoji od šest tematskih oblasti: Predmeti u prostoru i odnosi među njima, Linija oblast, Brojevi i skupovi, Brojevi do pet, Brojevi do deset, Provera znanja. Poseban kvalitet ovog radnog lista predstavlja tendencija povezivanja sadržaja s različitim aktivnostima i situacijama iz svakodnevnog života. Zahtevi za dete primereni su njegovim psihofizičkim sposobnostima, a odnose se na zapažanje detalja, razlika, sličnosti, rasporeda i pravilnosti, podsticanje logičkog promišljanja i donošenje zaključaka.

„Upoznavanje prirodne i društvene sredine“ ima četiri vaspitno-obrazovne celine: Ja i drugi, Godišnja doba, Živa priroda, Neživa priroda i Kviz koji sadrži 72 tematske jedinice. Svojim sadržajem posebno se izdvaja i slobodno možemo reći da zauzima sam vrh u broju prodatih naslova. Zabavni zadaci sadrže elemente koji podržavaju saznajni razvoj uz uvažavanje logičkih principa, samostalnost u zaključivanju i celokupni razvoj deteta. Uz pomoć ove knjige, deca će naučiti sve o godišnjim dobima, živoj i neživoj prirodi, zemljištu, vazduhu, kruženju vode u prirodi, higijeni i drugim važnim pojmovima.

Zadaci iz ovih listova postupno su postavljeni, od najlakšim ka težim. Rešavanje može da bude samostalno ili u grupi, a ponegde je potrebna i pomoć odraslog, vaspitača ili roditelja.

Radni listovi za predškolce i za mlađi uzrast vrlo su uzbudljive i interesantne knjige u kojoj će uživati mališani, ali i njihovi roditelji.