GLAVNA TEMA 4.0 FEST-a bila su NOVA PRAVILA IGRE. Da li u njoj učestvujemo, stojimo nemo po strani ili nas ona svojom gravitacijom povlači?

U budućnosti će talenat, više nego kapital, predstavljati kritični faktor proizvodnje. Zbog ovoga će se na tržištu zabeležiti podela na niže kvalifikovane radnike, koji će biti slabo plaćeni, i visoko kvalifikovane radnike, koji će imati dobre plate. Sa tim u vezi pretpostavlja se da će već do 2025. godine preko 80 % novih poslova biti iz oblasti STEM nauka. JRJ Moj izdavač je razumeo potrebe unapređenja oblasti obrazovanja u segmentu STEM nauka, pa se ovom prilikom predstavio svojim novim izdanjima. Direktor JRJ-a, Jovana Majstorović, naglasila je potrebu da se ove nauke uče već od malih nogu, kako bi deca počela multidisciplinarno da promišljaju i uče osnovne STEM veštine. Jako je važno uskladiti se i obučiti na vreme, kako bi prilagođavanje bilo jednostavnije.

Pored stručnog obrazovanja, dodatne veštine, talenat, analitičnost, kritičko promišljanje, radoznalost i kreativnost imaće značajnu ulogu u budućim zanimanjima, a u tom procesu učenja i sazrevanja, škole i druge obrazovne institucije imaju značajnu ulogu.