STEM je popularna skraćenica na engleskom jeziku za Science, Technology, Engineering and Mathematics (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika). STEM ove nauke integriše u jedinstveni model učenja, koja se temelji na stvarnim interakcijama, razvoju kreativnih potencijala i rešavanju kompleksnih zadataka.

Zašto je potrebno posvetiti pažnju ovim komplementarnim naukama? Zato što se predviđa da će među top 50 globalno najtraženijih profesija do 2020. godine čak 42 biti iz STEM oblasti. Veštine koje danas poslodavci traže poput sposobnosti rešavanja problema, kritičkog razmišljanja i timskog rada, nisu u dovoljnoj meri uključene u obrazovni sistem, pa se zato teži njihovom povećanju.

Već duži niz godina u zemljama Zapadne Evrope, Severne Amerike, ali i Kine i Japana, u osnovnom obrazovanju školske dece pridaje se veliki značaj STEM predmetima, koji predstavljaju kombinaciju predmeta poput fizike i hemije sa matematikom, informatikom i tehničkim obrazovanjem. Bitno je razumeti da predmeti koji se uče u školama ne bi trebalo da budu više apstraktni već da deca razumeju da su u svakodnevnom životu okružena primerima iz nauke, njenim postignućima i inovativnim rešenjima. STEM nauke nas uče višem stepenu kreativnosti i promišljanja, kao i povezivanju obrazovnog sadržaja iz učionice sa stvarnim svetom.

Pogledajte jedan primer koji bliže pojašnjava STEM obrazovanje.